SEG kräver att ett internationellt organ för ålförvaltning upprättas
LONDON, October 9, 2017 /PRNewswire/ --
Den 9-10 oktober överväger EU:s fiskeministrar att anta ett förslag från kommissionen2 om att, som en nödåtgärd, förbjuda ålfisket i Östersjön. Bakgrunden är att EU:s ålförordning, som inrättades 2007, anses ha misslyckats då de mål man kom överens om inte har förverkligats och det erforderliga skyddet för arten har inte heller uppnåtts. SEG (The Sustainable Eel Group) är dock övertygad om att en sådan isolerad åtgärd inte är effektiv och kräver i stället en helhetssyn för att säkerställa en bättre ålförvaltning.
SEG, en europeisk icke-statlig organisation vars uppgift är att påskynda ålbeståndets återhämtning, kräver nu ett avgörande beslut för att hitta en väg ut ur detta dödläge. Förbud mot fiske i ett visst område är inte en långsiktig lösning för en internationellt effektiv ålförvaltning. Många faktorer har bidragit till, och fortsätter att bidra till, denna nedgång i ålbeståndet: minskning av den naturliga livsmiljön, föroreningar, vattenförvaltning som blockerar ålens vandringsvägar; oskyddade vattenpumpar, vattenkraftverk samt överfiske. Detta är ett komplicerat problem som inte kan lösas genom regionala nödåtgärder som endast fokuserar på fisket. SEG är övertygad om att det krävs en fullständig utvärdering av ålförordningen.
Ålen har minskat drastiskt under de senaste 60 åren i hela Europa. Kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt är den europeiska ålen en mycket viktig art och måste därför skyddas väl. Ålen är mycket omtyckt som föda i hela Europa och Nordafrika. Hanteringen och handeln av ål är omfattande och den totala sysselsättningen uppgår till tusentals arbetstillfällen. SEG uppskattar att det totala värdet uppgår till 750 miljoner euro årligen.
År 2003, under arbetet med ålförordningen som kom 2007, offentliggjorde kommissionen ett meddelande som innehöll en diskussion om att dela upp ansvaret för ålförvaltningen mellan EU och dess medlemsstater. Bland annat övervägde kommissionen "möjligheten att utveckla ett förvaltningsorgan" för att samordna och utföra nationella och internationella skyddsåtgärder. Hittills har ingen sådan förvaltningsorganisation upprättats. Till följd av detta har nationella skyddsåtgärder förblivit okoordinerade och ineffektiva.
SEG anser att en kursändring är nödvändig för att säkerställa ett adekvat skydd och hållbart bruk av ålen, genom att skapa ett internationellt organ (vilket övervägdes redan 2003), för att samordna och främja ett effektivt skydd. Det skulle möjliggöra ett hållbart nyttjande, för att i slutändan uppnå en ansvarsfull förvaltning för återhämtning av det europeiska ålbeståndet.
Om SEG
SEG är en internationell icke-statlig organisation vars uppgift är att att påskynda den europeiska ålens återhämtning. SEG förenar vetenskapsmän, naturvårdare och parter med kommersiella intressen.
More information: web: http://www.sustainableeelgroup.org
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article