Wereldwijde jaarfinanciering klimaat haalt 364 miljard dollar, niet genoeg om broeikaseffect te beperken tot 2 graden Celsius
DOHA, Katar, 3 december 2012 /PRNewswire/ -- Een vandaag gepubliceerd rapport getiteld The Global Landscape of Climate Finance 2012 van het Climate Policy Initiative (CPI), zegt dat de wereldwijde jaarfinanciering ter beperking van klimaatverandering ongeveer 364 miljard dollar bedroeg in 2010/2011.
Ondanks de hoogte van dit bedrag, ligt het nog ver onder de meeste kostenramingen van benodigde fondsen ter beperking van het broeikaseffect tot 2 graden Celsius. Volgens het Internationaal Energie Agentschap moet er alleen al in de energiesector ongeveer 1 biljoen dollar per jaar incrementeel geïnvesteerd worden om ervoor te zorgen dat emissies beperkt worden. Veel meer geld is nodig om wereldwijd een veerkrachtig klimaatbeleid te ontwikkelen.
Een compleet beeld van de geldstroom voor het klimaat is nodig om te kunnen begrijpen hoeveel steun (en wat voor steun) er voorhanden is om klimaatverandering aan te pakken en tegen te gaan. Het rapport getiteld The Global Landscape of Climate Finance 2012 biedt tot op heden het meest uitgebreide wereldwijde financieringsplaatje op het gebied van het klimaat.
Met een bijdrage tussen de 217 en 243 miljard dollar komt het overgrote deel van de gelden voor het wereldwijde klimaat uit de particuliere sector volgens het rapport; met name van ondernemingen en projectontwikkelaars op het gebied van hernieuwbare energie. Overheden investeerden wereldwijd tussen de 16 en 23 miljard dollar. De meeste investeringen via de overheid fungeerden als katalysator voor particuliere investeringen dankzij stimulansbeleid en subsidies die de werkelijke kosten omlaag brachten.
Overheidsinstellingen en particuliere organisaties die als intermediair optraden, zoals landelijke ontwikkelingsinstituten en commerciële banken, speelden ook een belangrijke rol. Samen brachten ze tussen de 110 en 120 miljard dollar op en steunden ze vaak projecten die anders niet levensvatbaar zouden zijn geweest.
"Overheidsbeleid en stimulansbeleid beginnen nu particuliere investeringen los te weken en dat is goed nieuws voor beleidsmakers met een klein budget", zegt Barbara Buchner, directeur van CPI Europa en één van de auteurs van het rapport. "Helaas zijn de gedane investeringen nog altijd lang niet genoeg om het hele benodigde bedrag dat nodig is voor een wereldwijde vermindering van het broeikaseffect van twee graden Celsius te behalen. We moeten ons richten op de beleidslijnen die effectief zijn en deze zoveel mogelijk internationaliseren."
Voorbeelden van hoe particuliere investeringen kunnen worden gestimuleerd zijn wellicht te vinden in Duitsland. Volgens een ander CPI-rapport getiteld The German Climate Finance Landscape, dat later deze maand uitkomt, komt ruim 95% van de totale klimaatfinanciering in Duitsland uit de particuliere sector. De helft hiervan werd gesteund door speciale leningen van openbare ontwikkelingsinstituten.
Het Glocal Landscape rapport biedt ook inzichten in hoe en waar de klimaatfinanciering werd gebruikt. Opkomende economieën waren de belangrijkste ontvangers van klimaatfinanciering, maar ook een grote bron ervan. Ongeveer eenderde van de wereldwijde investeringen voor klimaatmatiging werden gedaan in China, Brazilië, en India, waarvan een belangrijk deel ter plaatse werd opgebracht en geïnvesteerd in navolging van nationale ontwikkelingsmandaten.
Ga naar www.ClimatePolicyInitiative.org voor meer informatie en om het rapport te downloaden.
Climate Policy Initiative (CPI) is een organisatie die wereldwijd de beleidslijnen test op doeltreffendheid en advies verstrekt. Het is haar missie om de inspanningen van landen om koolstofarme groei te bereiken te evalueren, diagnosticeren en ondersteunen. CPI, een onafhankelijke non-profitorganisatie met langdurige ondersteuning van George Soros, heeft haar hoofdkantoor in San Francisco en heeft regionale kantoren in Berlijn, Beijing, Hyderabad, Jakarta, Rio de Janeiro en Venetië.
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article