Robin Hammond werd benoemd tot winnaar van de 3e jaarlijkse toekenning van de prijs 'Breaking the Chains of Stigma'
-- Belgisch museum en Janssen Research & Development LLC erkennen baanbrekende fotojournalistiek over geestesziekten
GENT, België, 9 oktober 2014 /PRNewswire/ -- Robin Hammond, documentair fotograaf en filmer werd uitgeroepen tot winnaar van de Dr. Guislain-prijs 'Breaking the Chains of Stigma' (Het stigma doorbreken) van 2014 voor zijn indrukwekkende fotojournalistiek die de mishandeling van geesteszieken in Afrikaanse landen in crisis in beeld brengt. De toekenning van de Dr. Guislain-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development LLC. Janssen ondersteunt het programma financieel en in natura. De prijswinnaar ontvangt een bedrag van $ 50.000 die moet worden aangewend voor verdere afname van maatschappelijke stigma's ten aanzien van psychologische en neurologische stoornissen. Het oeuvre van Hammond wordt vandaag geëerd op een ceremonie in New York City.
"De Dr. Guislain-prijs eert vandaag met trots het werk van een activist als Robin Hammond, die de strijd tegen stigma's ten aanzien van psychische stoornissen onder de aandacht heeft gebracht", aldus Siri Hustvedt, jurylid van het selectiecomité voor de Dr. Guislain-prijs en internationaal bekend auteur van twaalf boeken, waaronder het verslag van haar eigen neurologische ziekte. "Via de kracht van fotografie, heeft Hammond belangrijk bewustzijn gecreëerd voor de uitdagingen waarmee geestesziekten worden geconfronteerd in landen waar de geestelijke gezondheidszorg ontoereikend of afwezig is."
De foto's van Hammond van geesteszieken in landen zoals Zuid-Soedan, Liberia en Oeganda leggen de strijd vast die geesteszieken en mensen met een mentale beperking dagelijks moeten voeren in veel ontwikkelingslanden. De resulterende, vaak indrukwekkende en aangrijpende foto's zijn gepubliceerd in een boek getiteld 'CONDEMNED-Mental Health in African Countries in Crisis'. Hammond werd geboren in Nieuw-Zeeland en woont nu in Parijs. Voor dit project werd hij ook uitgeroepen als winnaar van de prijs 'Pictures of the Year International World Understanding Award' voor 2014. Met deze foto's behaalde hij in 2014 ook een tweede plaats voor de World Press Photo of the Year, die in 100 steden over de hele wereld tentoongesteld worden aan een verwacht aantal van 3,5 miljoen bezoekers. Robin Hammond geeft over de hele wereld lezingen over de effecten van stigma's en de noodzaak om voor deze patiënten op te komen.
"Met mijn werk wil ik bewustzijn creëren en geesteszieken die door de maatschappij zijn vergeten, een stem geven en ook een dialoog opstarten die tot verandering zal leiden", zegt Hammond. "Het heeft me veel voldoening gegeven om zo'n overvloed aan ondersteuning te ontvangen voor mijn werk ten behoeve van patiënten en hun dierbaren".
Hammond ontving in het verleden de prijs van het W. Eugene Smith Memorial Fund voor humanistische fotografie en vier keer een journalistieke prijs van Amnesty International voor de mensenrechten. Met zijn werk in Afrika won hij de boekenprijs van FotoEvidence voor het vastleggen van maatschappelijk onrecht, wat werd gepubliceerd in het boek CONDEMNED.
Hammond is van plan om met behulp van verschillende basisbewegingen een reizende tentoonstelling te maken waarin foto's en afbeeldingen uit het boek CONDEMNED, informatie over geesteszieken en boodschappen voor de bestrijding van stigma's worden getoond. De tentoonstelling wordt georganiseerd in landen die ondersteuning bieden en in landen die het meest onder deze stigma's te lijden hebben.
"De gepassioneerde strijd van Robin Hammond kan de publieke perceptie van deze ziekten transformeren", aldus broeder Rene Stockman, algemeen directeur van het Dr. Museum Guislain. "Dit werk zien en ervaren, betekent dat je gaat inzien dat er op het gebied van geestelijke gezondheidszorg doorlopend behoefte is aan activisme en educatie, vooral in de meest afgelegen landen".
De Dr. Guislain-prijs 'Breaking the Chains of Stigma' is genoemd naar en eert de erfenis van Dr. Joseph Guislain (1797-1860), de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor patiënten met een geestesziekte en een gedreven activist voor deze personen. Dr. Guislain en Janssen zijn beide organisaties met een rijk verleden en lang gevestigde betrokkenheid bij onderzoek naar geestesziekte, behandeling en educatie. Het museum biedt het publiek al meer dan 25 jaar informatie en zet misverstanden en vooroordelen over de behandeling van psychische stoornissen recht.
Janssen's sponsoring van deze prijs weerspiegelt de meer dan 50 jaar inzet in het helpen zoeken naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening. De prijs is een belangrijk onderdeel van het initiatief Healthy Minds van de Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, die de samenwerking tussen biotechnologische, farmaceutische en overheidspartners aanmoedigt om het tempo op te voeren in het zoeken naar nieuwe therapeutische methoden voor de behandeling van geestesziekten en -stoornissen en daarnaast de sector voor geestelijke gezondheidszorg en verschillende andere belangenorganisaties en projecten ondersteunt.
"Het verheugt Janssen om de niet aflatende inspanningen te erkennen die Robin Hammond zich heeft getroost om de worstelingen van geesteszieken in ontwikkelingslanden te documenteren en humaniseren", aldus Husseini K. Manji, M.D., hoofd therapeutisch gebied voor de afdeling Neurowetenschap bij Janssen Research & Development, LLC. "Dit werk is een belangrijke stap in de richting van een wereld die mensen met geestelijke stoornissen accepteert en geheel in zich opneemt".
Het Dr. Museum Guislain heeft op 20 februari 2014 een oproep gedaan om nominaties in te dienen voor de Dr. Guislain-prijs 'Breaking the Chains of Stigma'. Er werden meer dan 25 nominaties van over de hele wereld ontvangen, waarna een jury, bestaande uit internationale geestelijke gezondheidszorglobbyisten en bekende autoriteiten op dit vlak, zich beraadden op de winnaar.
Over de Dr. Guislain-prijs 'Breaking the Chains of Stigma'
Personen, organisaties of projecten over de hele wereld die uitzonderlijk veel hebben bijgedragen aan de behandeling of het promoten van bewustzijn van de geestelijke gezondheidszorg komen in aanmerking voor de Dr. Guislain-prijs 'Breaking the Chains of Stigma'. De prijs wordt uitgereikt aan een of meerdere personen, organisaties of projecten die:
- op cultureel en/of sociaal niveau een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de geestelijke gezondheidszorg in de breedste zin van het woord
- een directe bijdrage hebben geleverd aan de vermindering van stigma's rondom geestelijke ziekten
- de aandacht voor geestelijke gezondheidszorg hebben gepromoot en
- dit alles hebben gedaan met passie, creativiteit en innovatie.
De jury bestaat uit:
- Mohan Agashe – acteur, psychiater, lid van de raad van bestuur van de Children Film Society of India
- Lisa Appignanesi – auteur woonachtig in London, voormalig president van English PEN, voorzitter van de raad van bestuur van het Freud Museum in London
- Siri Hustvedt – essayist, schrijver en dichter
- Patrick Kennedy – voormalig lid van het Amerikaans congres en medevoorzitter en -oprichter van One Mind for Research
- Dr. Alan Leshner – bestuursvoorzitter van de American Association for the Advancement of Science
- Dr. Bernard Sabbe - professor medische psychologie en psychiatrie bij de Universiteit van Antwerpen en psychiater/psychotherapeut bij psychiatrisch ziekenhuis Sint-Norbertus in Duffel.
Over het Museum Dr. Guislain
Het Museum Dr. Guislain werd in 1986 in Gent, België opgericht en toont de geschiedenis van de psychiatrie met een permanente verzameling en een serie halfjaarlijkse, wisselende thematische tentoonstellingen. Het museum beschikt over een collectie psychiatrische foto's, een uitgebreid archief dat twee eeuwen beslaat en een uitgebreide bibliotheek met de chronologische geschiedenis van de psychiatrie. Het museum biedt al meer dan 25 jaar informatie aan het publiek en zet misverstanden en vooroordelen over de behandeling van geestesziekten recht. Het Museum Dr. Guislain trekt per jaar 65.000 bezoekers aan.
Over Dr. Joseph Guislain
Dr. Joseph Guislain (1797-1860) was een gedreven activist voor patiënten met geestelijke stoornissen en de eerste Belgische psychiater die deze personen met wetenschappelijk onderbouwde methoden behandelde. Dr. Guislain streed als gepassioneerd voorvechter voor mensen met geestelijke stoornissen onvermoeibaar voor de belangenbehartiging van patiënten en de verbetering van hun sociale positie. Hij gaf lezingen en publiceerde uitgebreid over geestesziekten en genoot groot aanzien bij zijn tijdgenoten.
Ga voor meer informatie over de Dr. Guislain-prijs naar www.drguislainaward.org.
Contact:
Patrick Allegaert
Museum Dr. Guislain
+32-479-33-28-67
[email protected]
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article