Paradigmaverschuiving nodig in het bedrijfskundig onderwijs
- "Als we de wereld willen redden, moeten we het bedrijfskundig onderwijs opnieuw uitvinden."
ROTTERDAM, April 5, 2011 /PRNewswire/ -- Dit is een van de aanbevelingen van het Engaged Business Leaders Forum dat op vrijdag 1 april jl. gehouden is, georganiseerd door Professor Gail Whiteman ( http://www.rsm.nl/home/faculty/academic_departments/business_society_management/faculty/faculty/whiteman) van Rotterdam School of Management, Erasmus University. Het besloten event werd bijgewoond door 17 invloedrijke beleidsbepalers op het gebied van duurzaamheid. Tot de groep senior executives van toonaangevende bedrijven, milieuorganisaties en stichtingen, behoorden H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, voorzitter van het Lippe-Biesterfeld NatuurCollege en Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme, directeur van het Instituut voor Duurzame Innovatie en Ontwikkeling (INSID).
Aanbevelingen en suggesties uit het forum omvatten: - Organiseren van co-learning - cursussen ontwerpen voor zowel studenten bedrijfskunde als commissarissen, bestuurders en externe belanghebbenden. Onderwijs voor individuele groepen is achterhaald. - Bevorderen van een fundamentele verschuiving in zakelijk denken door veel meer de nadruk te leggen op het denken in systemen en het leren van ervaringen - maar ook door een passie voor duurzaamheid aan te moedigen. - Ontwikkelen van multidisciplinair onderwijs - andere takken van wetenschap aan het curriculum toevoegen, zoals exacte wetenschappen, en studenten meer met de natuur in aanraking laten komen. - Leerlingen meer laten deelnemen aan echte problemen via 'living cases' zoals het onderzoeken van bestaande bevoorradingsketens.
- RSM moet zelf het goede voorbeeld geven met een groene campus.
Het thema van het forum was 'How to Educate Managers for a Sustainable Planet', en was onderdeel van de festiviteiten rond de oratie van Prof.dr. Gail Whiteman (http://www.rsm.nl/home/sites/Inaugural_address/Gail_Whiteman), ter gelegenheid van de aanvaarding van de speciale Ecorys NEI leerstoel in duurzaamheid en klimaatverandering. Het besloten evenement werd voorgezeten door Prof.dr. George Yip, decaan van RSM, en door Marten van den Bossche, voorzitter van Ecorys Nederland.
Aanleiding voor dit forum was de erkenning van een paradox waarvoor het bedrijfsleven en het bedrijfskundig onderwijs zich gesteld zien. Aan de ene kant is duurzaamheid niet langer een marginaal onderwerp en zien we dat het bedrijfsleven meer en meer investeert in eco-efficiënte maatregelen. Aan de andere kant wijzen ecologische gegevens op een verslechtering, en in sommige gevallen een alarmerende, stand van milieuzaken. Waar komt deze paradox vandaan? Deelnemers aan het forum concludeerden dat een deel van het probleem is dat het bedrijfskundig onderwijs gericht blijft op de winstzoekende onderneming en niet op het systeem Aarde, in weerwil van de wens om te 'vergroenen'.
Als toonaangevende business school in Europa is RSM van plan om deze uitdagingen aan te gaan.
Gail Whiteman: "De meeste bedrijven zijn al actief bezig met het vergroenen van hun activiteiten en het verminderen van hun carbon footprint. Maar dat is niet genoeg. We moeten toekomstige managers trainen om 'out of the box' te denken, en meer holistische waarden over de natuur, de samenleving en de economie te ontwikkelen."
Professor Whiteman leidt het RSM Centre for Corporate Eco-Transformation (http://www.erim.eur.nl/ERIM/Research/Centres/Sustainability_and_Climate_Research_(SCR)#axzz1IeWDRj9b), dat tot doel heeft om bedrijven te helpen de transformatie te maken naar een duurzamere vorm van koolstofarme productie en consumptie. Deze leerstoel wordt gesponsord door Ecorys en het Nederlands Economisch Instituut (NEI).
Het onderwerp duurzaamheid is een van de kernwaarden van RSM en is geïntegreerd in het onderwijs, onderzoek en facilitair management van de school. RSM is de eerste bedrijfskundige opleiding in Nederland en Europa die een verplichte cursus over klimaatverandering in het programma heeft opgenomen. In de Aspen Institute ranglijst van meest duurzame MBA-programma's wereldwijd staat het RSM MBA programma als beste in Europa, en als zevende wereldwijd genoteerd.
Media informatie - niet voor publicatie:
DEELNEMERSLIJST
Peter d'Angremond Max Havelaar Menzis zorg en inkomen; Mieke Ansems Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID) Ruben van Doorn TNT Volkert Engelsman Eosta Gert van Essen KPMG International Union for Conservation of Nature (IUCN); Willem Ferwerda Leaders for Nature Johan van de Gronden Wereldnatuurfonds Wim Hafkamp Erasmus University Rotterdam, dept of Public Administration Luuk de Jong InterfaceFLOR Gilbert Lenssen European Academy of Business in Society (EABIS) H.K.H. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld Natuurcollege (a.o.) Douglas Mullhall DRIFT, Erasmus University Rotterdam Wiert-Jan de Raaf Rotterdam Climate Initiative Jan Schüller Eastman Chemical Co Fokko Wientjes DSM Ad van Wijk Econcern
Rotterdam School of Management, Erasmus University wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa. Het bedrijf is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, waar de Nederlandse kernwaarden openheid, flexibiliteit en het accepteren van diversiteit bedrijven uit de hele wereld hebben aangetrokken. De nadruk ligt op doorbraken in onderzoek en praktijken die relevant zijn voor bedrijven; primair gaat de aandacht uit naar het ontwikkelen van leiders die hun vernieuwende ideeën kunnen omzetten in een duurzame toekomst. Onze portfolio bestaat uit een breed gamma van programma's voor Bachelor, Master, Doctoraal en MBA programma's en opleidingen voor executives. http://www.rsm.nl
Opmerking voor editors:
U kunt een afbeelding bij deze uitgave verkrijgen van het European Pressphoto Agency (EPA). Ga naar https://webgate.epa.eu/ om deze te bekijken en meld u aan met de Username: prnewswire en het Password: guest01
(Vanwege de lengte van deze URL kan het nodig zijn om deze hyperlink te knippen en plakken in het adresveld van uw internetbrowser. Verwijder zonodig de spatie.)
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article