Nieuw onderzoek: Duitsland investeerde 37 miljard euro of 1,5% van haar BBP om de impact van klimaatsverandering te beperken
- Duitse bedrijven en huishoudens goed voor 95% van de totale Duitse klimaatfinanciering in 2010. Bankengroep KfW en stimuleringsmaatregen spelen doorslaggevende rol.
BERLIJN, 30 november 2012 /PRNewswire/ -- Een nieuw onderzoek, vandaag door het Climate Policy Initiative (CPI) gepresenteerd, biedt het eerste uitgebreide overzicht over hoe de Duitse ondernemingen, huishoudens en overheid duurzame energie en energiezuinigheid financieren. Het rapport "The German Landscape of Climate Finance" toont aan dat Duitsland in 2010 in totaal 1,5% van haar BBP, of 37 miljard euro, heeft geïnvesteerd in maatregelen om de impact van de klimaatsverandering te beperken.
Privékapitaal speelt een belangrijke rol in deze klimaatsinvesteringen in Duitsland. In 2010 kwam het leeuwendeel (22 miljard euro) van deze klimaatfinanciering van zakelijke beleggers uit alle sectoren van de economie, met inbegrip van landbouwers, energiebedrijven, en industriële en commerciële ondernemingen. Privéhuishoudens investeerden een forse 14 miljard euro.
Volgens het CPI speelden de stimuleringsmaatregelen van de overheid een belangrijke rol bij het ontsluiten van de privatieve klimaatsfinanciering in Duitsland. Bijna de helft van alle privé-investeringen (16,5 miljard euro) werd ondersteund met lagerenteleningen van staatsbanken zoals KfW of Rentenbank.
"Het is de taak van de overheid om de juiste voorwaarden te scheppen voor ondernemingen en huishoudens om in duurzame energie en energiezuinigheid te investeren. En inderdaad, de door de overheid gesteunde lagerenteleningen en beleidslijnen zoals het teruglevertarief blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het aanmoedigen van deze privé-investeringen" zegt Barbara Buchner, directeur van CPI Europe.
De Duitse regering heeft beloofd om voor 2050 de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met 80-95% en om voor 2022 het gebruik van kernenergie volledig af te bouwen. Dankzij deze doelstellingen is Duitsland de wereldwijde leider in de bestrijding van de klimaatsverandering, maar dit vereist ook belangrijke investeringen die niet kunnen worden behaald met alleen overheidsgeld. Daarom is dit hoge aandeel van privéfinanciering een positief signaal van de Duitse strategie voor koolstofreductie.
Het rapport bespreekt ook hoe deze klimaatfinanciering in Duitsland wordt gebruikt en presenteert cijfers voor de totale kapitaalinvesteringen in duurzame energie en de groeiende investeringen in energiezuinigheid. Het grootste deel van de klimaatinvesteringen van Duitsland in 2010, namelijk 26,6 miljoen euro, ging naar het produceren van duurzame energie. Kleinschalige projecten, zoals zonnepanelen op woningen, vertegenwoordigden 75% van alle investeringen in duurzame energie, terwijl grootschalige projecten de resterende 25% voor hun rekening namen. Investeringen in energiezuinigheid bedroegen in totaal 7,2 miljard euro, en 3,3 miljard ging naar andere klimaatsinvesteringen.
Als het meest uitgebreide overzicht van de klimaatsfinanciële stromen in Duitsland tot nu toe legt "The German Landscape of Climate Finance" de basis voor discussies over de Duitse klimaatsfinanciering en de doeltreffendheid van het huidige klimaatsbeleid. Het rapport identificeert ook hiaten in de gegevens en rapporten voor het opvolgen van de nationale klimaatsfinanciering. Zo zijn bijvoorbeeld de totale financiële behoeften van Duitsland nog niet berekend en is het onduidelijk of de huidige investeringsniveaus voldoende zijn om de Duitse klimaats- en energiedoelstellingen te halen.
"Als we van de energieommezwaai van Duitsland een succes willen maken, en als we willen dat andere landen kunnen leren van deze Duitse ervaring, dan moeten we de huidige financiële stromen en de impact van de stimuleringsmaatregelen beter begrijpen" aldus Ingmar Juergens, Associate Director van CPI Berlijn.
De "German Landscape of Climate Finance" maakt deel uit van het werk van het Climate Policy Initiative om klimaatsfinanciering wereldwijd op te volgen. Een ander onderzoek van CPI, getiteld "The Global Climate Finance Landscape 2012", biedt een uitgebreide analyse van de wereldwijde stromen van klimaatsfinanciering en zal op 3 december 2012 worden gepresenteerd.
Climate Policy Initiative (CPI) is een organisatie die wereldwijd de beleidslijnen test op doeltreffendheid en advies verstrekt. Het is haar missie om de inspanningen van landen om koolstofarme groei te bereiken te evalueren, diagnosticeren en ondersteunen. CPI, een onafhankelijke non-profitorganisatie met langdurige ondersteuning van George Soros, heeft haar hoofdkantoor in San Francisco en heeft regionale kantoren in Berlijn, Beijing, Hyderabad, Jakarta, Rio de Janeiro en Venetië.
De auteurs van het rapport zijn beschikbaar voor interviews in Berlijn en Doha.
De rapporten zijn te vinden op onze website: www.ClimatePolicyInitiative.org
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article