Fem städer utvalda som vinnare i Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge 2014
PARIS, September 18, 2014 /PRNewswire/ --
Den stora vinnaren Barcelona vill skapa ett digitalt, gemensamt "förtroendenätverk" för alla dess utsatta äldre invånare
Aten, Grekland; Kirklees i Yorkshire, Storbritannien; Stockholm, Sverige; och Warszawa, Polen vinner också pengar för innovativa lösningar till angelägna urbana utmaningar
Bloomberg Philanthropies presenterade idag vinnarna i Mayors Challenge 2014, en idétävling som uppmuntrar städer att ta fram innovativa idéer som löser viktiga utmaningar och förbättrar stadslivet - och som har möjlighet att spridas till andra städer.
Barcelona kommer att motta Mayors Challenges stora pris för innovation och 5 miljoner euro till sitt förslag att skapa ett digitalt, gemensamt "förtroendenätverk" för alla dess utsatta äldre invånare. Mayors Challenges innovationspriser tilldelades även Aten i Grekland, Kirklees i Yorkshire, Storbritannien; Stockholm i Sverige och Warszawa i Polen. Samtliga kommer att få 1 miljon euro till stöd för genomförandet av sina unika idéer. Vinnarna presenterade lösningar som tar itu med några av Europas viktigaste problemområden: arbetslöshet, energieffektivitet, övervikt, åldrande och att förbättra stadsskickets övergripande effektivitet. Idéerna beskrivs vidare nedan.
"För att möta de största utmaningarna på 2000-talet måste städernas ledare tänka kreativt och vara orädda att testa nya saker - och avsikten med Mayors Challenge är att hjälpa dem att göra det", säger Michael R. Bloomberg, Bloomberg Philanthropies grundare. "Vi har fått in fantastiska förslag från hela Europa, och tävlingen har de senaste åren varit riktigt tuff. Valet har inte varit lätt för vår urvalskommitté, men de fem vinnande idéerna som vi presenterade idag representerar det bästa av det bästa, och alla har de potentialen att förbättra liv. Städerna formar framtiden på vår planet, och Bloomberg Philanthropies har åtagit sig att hjälpa städernas borgmästare att bana väg för nya innovationer - och att få deras mest lovande idéer att spridas i världen".
Mer än 150 städer från 28 nationer deltog i Mayors Challenge 2014. De vinnande städerna valdes ut baserat på fyra kriterier: förslagets vision och kreativitet, potential för påverkan, överförbarhet och genomförbarhet. Deras utvecklingsidéer återspeglar en mångfald av komplexa och gemensamma utmaningar som städerna står inför idag:
- Barcelona, Spanien: Samverkande vårdnätverk för bättre åldrande
Mer än en av fem Barcelonainvånare är över 65, och 2040 kommer en av fyra att vara det. När liv blir allt längre, brottas Barcelona - precis som många städer globalt - med nya hälsoproblem och en försvagande social isolering. För att ta itu med detta växande problem vill Barcelona använda digitala och lågteknologiska strategier för att skapa ett nätverk av familjemedlemmar, vänner, grannar, socialarbetare och volontärer som tillsammans bildar ett "förtroendenätverk" för varje utsatt äldre invånare. Detta kommer att hjälpa till att identifiera luckor i vården, möjliggöra samordning av stöd och främja livskvaliteten.
- Aten, Grekland: Synathina, en allmän plattform för engagerade medborgare
Den förödande ekonomiska krisen har påverkat sysselsättningen, infrastrukturen, liksom livet i städerna i Grekland. Aten kommer att skapa en onlineplattform som kommer att ansluta en ny dynamisk insats från civilsamhället med lokala institutioner och lokala myndigheter för att gemensamt ta fram lösningar på lokala problem, säkerställa en solid grund och hållbar politik för att blåsa nytt liv i Atens stadsdelar.
- Kirklees, Storbritannien: Kirklees delar
Budgetnedskärningarna i Kirklees påverkar statliga program och tjänster. Staden kommer att omfamna en ekonomi där man delar, för att utnyttja outnyttjade lokala resurser så att staden kan göra mer av mindre. Kirklees kommer förena de outnyttjade tillgångarna som tillhör staden och ideella sektorn - från gräsklippare till lastbilar, oanvända utrymmen till medborgarnas kompetens och expertis - och göra dessa tillgångar tillgängliga via en onlinebaserad delningsplattform som kommer att göra det möjligt att låna och byta resurser och tjänster.
- Stockholm, Sverige: Biokol - för ett bättre ekosystem i staden
Stockholm, liksom många städer globalt, konfronterar effekterna av klimatförändringarna. Stockholm kommer att skapa ett program som aktiverar medborgarna i hela staden som förändringsagenter i frontlinjen för att stävja detta eskalerande problem. Tillsammans ska staden och dess invånare producera biokol, en organisk substans som ökar trädens tillväxt, binder kol och renar avrinningen av dagvatten. Invånarna kommer att ta sitt gröna avfall till avfallsstationer runt om i staden för att omvandla det till biokol, och slutligen återanvändas.
- Warszawa, Polen: Virtuella Warszawa - urbana informationssystem för synskadade
Blinda och synskadade är alltför ofta avskurna från sina likar och tvingas spendera enorma mängder tid med att ta sig runt i städerna. För att underlätta rörligheten för synskadade kommer Warszawa placera tusentals ledstjärnor runt om i staden som kommunicerar med användarna via mobila appar. Dessa verktyg lovar att förändra liv, spara de synskadade flera timmars resa per dag och ger dem ett ökat oberoende.
"Mayors Challenge handlar om sticka ut näsan och sprida de bästa idéerna mellan städer", säger James Anderson, ansvarig för statliga innovationsprogram på Bloomberg Philanthropies. "De vinnande idéerna införlivar centrala teman som alltmer kommer att definiera hur städer fungerar: engagera medborgare, dra nytta av teknik, aldrig acceptera misslyckandet status quo."
Mayors Challenge 2014 är Bloomberg Philanthropies första tävling i Europa efter en lyckad premiärtävling i USA. De deltagande städerna har en bofast befolkning som är mindre än 250 000 invånare till större än 1 miljon, och representerar 28 länder i Europa. Finalisterna valdes ut bland 155 deltagare och deras föreslagna lösningar illustrerar både komplexa utmaningar och vanliga stadsfrågor i många städer och regioner. Urvalskommittén består av experter inom innovation och stadspolitik som också kommer ifrån 11 länder i Europa.
Dessutom har tre ledande europeiska organisationer gett stöd till Mayors Challenge: EUROCITIES, som bidrog till att engagera sitt medlemskap i Europas största städer och partnerstäder som tillsammans styr 130 miljoner medborgare i 35 länder; LSE Cities, som hjälpte till med forskningen från deras internationella centrum vid London School of Economics and Political Science; och Nesta, Storbritanniens innovationsstiftelse, som hjälpte till som partner vid tävlingens genomförande.
Tillsammans med prispengarna kommer alla fem städer få en särskilt utformad trofé av den världsberömde konstnären Olafur Eliasson. Trofén för Mayors Challenge Prize for Innovation är en sfärisk skulptur skapad av tre koncentriska cirklar - kvadrat, cirkel och tolvhörning - som omger en hängande kompass. Kompassen pekar stadigt norrut, förenar pristagarna och hjälper betraktarna att föreställa sig det kollektiva ansvaret för att navigera mot ett större mål för allas bästa.
Mayors Challenge är en idétävling för städer. Den är till för att uppmuntra städerna att utveckla nya kraftfulla metoder för storstadens utmaningar - och att hjälpa de bästa av dessa idéer att spridas. Under tävlingen, ges städerna stöd i en process av att "stretcha, stärka och förfina" sina innovationer. Tillsammans med prispengarna kommer de vinnande städerna få sakkunnig coaching och tekniskt stöd när de förverkligar sina idéer. Mayors Challenge är del av Bloomberg Philanthropies statliga innovationsportfölj, som är inriktad på att främja innovation och sprida effektiva idéer i städer.
Mer detaljerad information och relaterade ämnen för årets Mayors Challenge kan hittas via: http://mayorschallenge.bloomberg.org
Mer information om tävlingen Mayors Challenge finns på http://www.bloomberg.org/initiative/mayors_challenge
Om Bloomberg Philanthropies
Bloomberg Philanthropies uppdrag är att ge bättre, längre liv för så många människor som möjligt. Organisationen fokuserar på fem nyckelområden för att skapa varaktig förändring: Folkhälsa, Miljö, Utbildning, Innovation inom statsförvaltning samt Kultur. Bloomberg Philanthropies omfattar allt Michael R. Bloombergs välgörenhetsarbete, inklusive hans stiftelse och personliga gåvor. Under 2013 delade Bloomberg Philanthropies ut 452 miljoner dollar. För mer information om välgörenheten, besök bloomberg.org eller följ oss på Facebook, Instagram och Twitter @BloombergDotOrg.
Kontakt
Bloomberg Philanthropies, Meghan Womack, +212-205-0176, [email protected]
Edelman, Virginie Serre, +33(0)1-56-69-75-11, [email protected]
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article