"EU Disease Lens" geeft visibiliteit en inzicht in de meest kritische ziektes
BRUSSEL, March 24, 2015 /PRNewswire/ --
Interactief datadashboard verzamelt en geeft Europese gezondheidsgegevens weer over 15 belangrijke ziektegebieden en 28 landen
Het Janssen Health Policy Centre (Janssen Pharmaceutica NV) heeft vandaag een innovatief digitaal dashboard onthuld, het eerste in zijn soort, waarmee gegevens van 15 belangrijke ziektes in de 28 EU-lidstaten onderzocht en vergeleken kunnen worden.
De "EU Disease Lens", een gratis en gemakkelijk te gebruiken tool, is het nieuwste initiatief van Janssen's Health Policy Centre om het publiek te informeren en de Europese beleidsdialoog rond belangrijke gezondheidskwesties aan te moedigen. Het biedt toegang tot een platform dat de gegevens van ziektes verzamelt van de meest betrouwbare publieke bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie.
De "EU Disease Lens" is uniek doordat vanuit één dashboard rijke gegevens geanalyseerd kunnen worden over de meest voorkomende ziektes waar EU-burgers door getroffen worden. Voorbeelden zijn tuberculose (TBC), diabetes, hepatitis C, HIV, schizofrenie, depressie, Alzheimer, psoriasis, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, multipel myeloom en mantelcellymfoom, alsook wijdverspreide vormen van kanker zoals prostaatkanker en chronische lymfoïde leukemie. Bijkomend geeft de "EU Disease Lens" ook statistieken weer over:
- Wereldwijde pijplijn van toekomstige geneesmiddelen
- Laatste goedkeuringen van nieuwe geneesmiddelen in de EU
- Ziektegegevens per EU-lidstaat
- Epidemiologische gegevensvergelijking
- Totaal aantal patiënten dat lijdt aan de ziektet.o.v. het bevolkingsaantal(%)
- Totaal aantal patiënten dat lijdt aan de ziekte
- Totaal aantal DALY's (Disability Adjusted Life Year oftewel het aantal potentieel verloren gezonde levensjaren) (per jaar)
De lancering van de "EU Disease Lens", die samenviel met de Wereldtuberculosedag, volgt op de belofte van de Wereldgezondheidsorganisatie van 2014 om tegen 2035 de sterfte als gevolg van TBC te verminderen met 95%.
"Er kan geen goed beleid voor de volksgezondheid uitgestippeld worden zonder de beschikbaarheid van relevante gegevens. Aangezien er geen enkele bron van informatiebeschikbaar was, wilden we een unieke tool voorstellen,", aldus Beatrice Tardieu, directeur bij Janssen's Health Policy Centre. "Met dit innovatieve platform kan de sector van de gezondheidszorg op de hoogte blijven van de meest betrouwbare publiek beschikbare ziektegegevens. Het platform is boeiend, interactief en wordt gevoed met gegevens uit de echte wereld, om zo iedereen te stimuleren meer te leren over de prevalentie van ernstige ziektes."
De "EU Disease Lens" kan vanaf vandaag gratis geconsulteerd worden via de volgende link: http://www.diseaselens.com/. De informatie die verstrekt wordt op het platform is ontworpen om leerzaam te zijn en is niet bedoeld om aanbevelingen voor behandeling te doen.
Voor meer informatie, waaronder richtlijnen over de wijze waarop de tool gebruikt moet worden, klikt u hier: http://www.janssen-emea.com/health-policy-centre/topic/disease-lens
Over Janssen Health Policy Centre
Het Janssen Health Policy Centre is opgericht om de samenwerking met publieke en private partners in de gezondheidszorg te intensifiëren en zo de gezondheidsproblemen van vandaag en morgen samen aan te pakken. Door nauwe partnerschappen en allianties met andere spelers in de industrie, de academische wereld en volksgezondheidsorganisaties aan te gaan, kunnen wij als Janssen breder en efficiënter samenwerken met een betere uitkomst voor patiënten als resultaat. Raadpleeg voor meer informatie: http://www.janssen-emea.com/hpc/health-welcome
Over Janssen
Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson is toegewijd aan het aanpakken en oplossen van de meest belangrijke onvervulde medische behoeften van onze tijd, zoals op het gebied van oncologie (bijv. multipel myeloom en prostaatkanker), immunologie (bijv. psoriasis), neurowetenschappen (bijv. schizofrenie, dementie en pijn), infectieziektes (bijv. HIV/AIDS, hepatitis C en tuberculose) en cardiovasculaire en metabolische ziektes (bijv. diabetes). Gedreven door onze toewijding aan patiënten ontwikkelen we duurzame, geïntegreerde oplossingen voor de gezondheidszorg door nauw samen te werken met belanghebbenden uit de gezondheidszorg, op basis van partnerschappen van vertrouwen en transparantie. Meer informatie is te vinden op http://www.janssen-emea.com. Volg ons op http://www.twitter.com/janssenEMEA voor ons laatste nieuws.
TUBERCULOSE | DOOR DE EU DISEASE LENS
Overzicht
De gratis en gemakkelijk te gebruiken "EU Disease Lens" is het nieuwste initiatief van Janssen's Health Policy Centre. De "EU Disease Lens" is uniek doordat vanuit één dashboard gegevens geanalyseerd kunnen worden over sommige van de meest voorkomende ziektes waar EU-burgers door getroffen worden:
- Tuberculose (TBC)
- Diabetes
- Hepatitis C
- HIV
- Schizofrenie
- Depressie
- Alzheimer
- Psoriasis
- Colitis ulcerosa
- Ziekte van Crohn
- Multipel myeloom
- Mantelcellymfoom
- Prostaatkanker
- Chronische lymfoïde leukemie
Gegevensonderdelen
De "EU Disease Lens" geeft ook statistieken weer over:
- EU-gegevens over R&D
- Pijplijn van toekomstige geneesmiddelen (in ontwikkeling)
- Laatste door de EU goedgekeurde geneesmiddelen
- Epidemiologie
- % patiënten dat lijdt aan elke ziekte t.o.v. het bevolkingsaantal
- # patiënten dat lijdt aan elke ziekte
- Ziektelast
- Sterfte
- DALY's (Disability Adjusted Life Years, oftewel het aantal potentieel verloren gezonde levensjaren)
Referenties
Gegevens zijn verkregen uit de meest betrouwbare publieke bronnen, waaronder:
- TBC-gegevens uit 2012 en 2009 van de Wereldgezondheidsorganisatie
- PhRMA-verslag 2013
Feiten over tuberculose van de "EU Disease Lens"
- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft als doel om tegen 2035 de sterfte als gevolg van tuberculose te verminderen met 95%
- Wereldwijd zijn de TBC-sterftecijfers sinds 1990 gedaald met 45%
- Tuberculoseprevalentie in de EU varieert aanzienlijk:
- Meer dan 100.000 Europeanen lijden aan tuberculose.
- Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn goed voor bijna 50% van de gevallen van tuberculose in de EU.
- Een kwart van de sterfgevallen in de EU door tuberculose vindt plaats in Roemenië, waarbij bijna de helft wordt veroorzaakt door multiresistente TBC.
- Voor elk TBC-geval in Roemenië komt slechts 1 ander geval voor in de gezamenlijke bevolking van Cyprus, Griekenland, Finland, Tsjechië, Duitsland, Nederland, Slovenië, Italië, Slowakije, Zweden, Denemarken, Luxemburg, Oostenrijk, Ierland en Frankrijk.
- In 2009 leidde TBC tot het verlies van meer dan 120.000 levensjaren in Europa als gevolg van voortijdige sterfte en invaliditeit.
- In 2013 waren bijna 12% van de 9 miljoen mensen die TBC opliepen met HIV besmette personen.
- TBC staat op de tweede plaats als het gaat om belangrijkste oorzaak van sterfte door een enkele besmettelijke ziekteverwekker, na HIV
- HIV komt vaker voor dan TBC in bijna alle EU-landen, met uitzondering van Roemenië
- Eenderde van de multiresistente tuberculosegevallen in de EU doet zich voor in Roemenië
Inzet van Janssen op het gebied van TBC
Janssen streeft naar de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen die ernstige, globale publieke gezondheidsproblemen zoals tuberculose (TBC) aanpakken. De onderzoekers van Janssen ontdekten een TBC-antibioticum dat een van de eerste anti-TBC-medicijnen met een nieuw werkingsmechanisme in enkele decennia was. Janssen brengt deze nieuwe behandeling naar patiënten als gevolg van onze voortdurende toewijding aan innovatieve oplossingen die ernstige, globale publieke gezondheidsproblemen zoals multiresistente tuberculose (MDR-TB) helpen aanpakken.
Janssen is vastbesloten om samen te werken met partners en belanghebbenden om een veilig, verantwoord en juist gebruik van onze behandeling te ondersteunen en om deze beschikbaar te maken voor patiënten met MDR-TB die volgens de nationale behandelingsaanbevelingen in aanmerking komen.
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article