Ballast Nedam bouwt duurzaam stadskantoor gemeente Venlo
NIEUWEGEIN, Nederland, April 25, 2012 /PRNewswire/ --
Ballast Nedam gaat het nieuwe, zeer duurzame stadskantoor van de gemeente Venlo bouwen. Contractpartner is LAUDY Bouw & Ontwikkeling, het Limburgse dochterbedrijf van Ballast Nedam. Het werk zal worden uitgevoerd door Laudy en Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling regio Zuid. De opdracht omvat het bouwkundige werk, inclusief werktuigbouwkundige, elektrotechnische en liftinstallaties en zal medio 2014 worden opgeleverd. De aanneemsom bedraagt bijna 35 miljoen euro.
Het nieuwe stadskantoor wordt een icoon aan de Maas dat met trots refereert aan de agrologistieke traditie van de stad. Tegelijkertijd plaatst het Venlo in het centrum van de aandacht voor Cradle to Cradle ontwerp. Het stadskantoor is volgens die principes weergegeven en resulteert in een gebouw dat een comfortabele en gezonde werkomgeving combineert met duurzame innovatie. Een tastbaar bewijs dat een duurzame wereld werkelijkheid wordt.
Projectomvang
Het stadskantoor wordt gesitueerd op een kavel dat wordt begrensd door de Eindhovenseweg, Veilingstraat, Molensingel en Professor Gelissensingel. Het gebouw heeft een omvang van circa 13.500 m² bruto vloeroppervlak (bvo). Onder het stadskantoor komt een openbare ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van 400 parkeerplaatsen in 3 lagen. Een gedeelte van de benodigde werkplekken (2.000 m² bvo) wordt in het naastgelegen Nedinsco-gebouw ondergebracht.
Duurzaam ontwerp
De Cradle to Cradle principes komen in het ontwerp van het gebouw duidelijk naar voren:
- Het gebouw zuivert de lucht van de weg en spoorlijn naast het gebouw door gebruik te maken van een grote groene gevel.
- De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer).
- Een kas, boven op het gebouw, zuivert de lucht en levert warmte voor het hele gebouw.
- Regenwater wordt opgevangen, gebruikt en door een plantenfilter gezuiverd en opnieuw als spoelwater ingezet voordat het de Maas in stroomt.
- Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw in gehaald, waardoor het gebruik van kunstlicht vermindert.
- De geïntegreerde zonnecellen in de gevel en op het dak vormen een belangrijke stap op weg naar een energieleverend gebouw.
- Materialen zijn na de levensduur van het gebouw opnieuw te gebruiken.
- Grootte en vorm van de vides zijn afgestemd op een zo natuurlijk mogelijke luchtstroom, waardoor minder gebruik hoeft te worden gemaakt van mechanische ventilatie.
Ballast Nedam heeft een leidende positie in de bouw en infrastructuur. De onderneming is met (integrale) projecten voor bedrijven, overheden en woonconsumenten vooral in Nederland actief op de gebieden van mobiliteit, wonen, werken, recreatie en energie. Internationaal is Ballast Nedam actief in een aantal expertisegebieden. Ballast Nedam levert project-, proces- en contractmanagement in de fasen ontwikkeling, realisatie en beheer. Daarnaast levert de onderneming specialistische kennis en (deel)producten. Ballast Nedam is genoteerd aan de NYSE Euronext-beurs in Amsterdam. Het aandeel is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index. Voor meer informatie kijk op http://www.ballast-nedam.nl.
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article