LINKÖPING, Sverige, October 15, 2012 /PRNewswire/ --
En färsk undersökning av TNS Sifo angående lufttryck i däcken visar att bara en liten minoritet av bilister kontrollerar lufttrycket så ofta som det rekommenderas i bilmanualen. Majoriteten accepterar fortfarande ökad bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp, däckslitage och försämrade köregenskaper istället för att då och då ägna några minuter åt att smutsa ner fingrarna. Hur övertygar man bilister att hålla lufttrycket på rätt nivå? Myndigheterna är övertygade om att det enda sättet är att göra däcktrycksmätningssystem obligatoriska, vilket undersökningen även bekräftar. Detta har genomdrivits i USA och nyligen även i EU. Fr.o.m. nästa månad blir däcktrycksmätningssystem obligatoriskt på nya fordonsmodeller. Länder som Sydkorea och Ryssland har också infört systemet och Kina är beslutna att följa efter. Att lägga till nya funktioner kostar dock pengar. Fordonsindustrin står inför en ny kris och biltillverkare är motvilliga att höja priset på sina produkter. Fordonsägare har enligt undersökningen en kristallklar åsikt om detta: Varken högre nyköpspris eller högre underhållskostnader kommer att tolereras. Lösningen är istället att hitta billiga, underhållsfria lösningar som fungerar i vardagen.
För att läsa multimedia-pressmeddelandet, klicka på:
http://www.multivu.com/mnr/56623-nira-dynamics-tire-study
(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20121012/567527 )
Det finns två typer av system på marknaden: ett med sensorer som mäter trycket direkt (dTPMS) och ett som är helt programvarubaserat, t.ex. TPI från NIRA, utan ytterligare sensorer (indirekt eller iTPMS). De är mycket billigare, men fungerar de?
TÜV SÜD har testat TPI från NIRA två gånger tillsammans med en konkurrerande produkt. Resultaten visar tydligt att iTPMS inte bara uppfyller lagkraven utan även har mognat och förbättrats på ett sätt som tidigare ansågs vara omöjligt.
TPMS är effektiva, men det finns nackdelar. Om varningsgränserna är för stränga är det mindre sannolikt att bilister vidtar omedelbara åtgärder. TNS Sifo-undersökningen visade att en varning vid 20 procents sänkning av lufttrycket, vilket är den aktuella EU-gränsen och den strängaste standarden i hela världen, betraktas som alltför tidig av var fjärde förare. Vid 15 procents sänkning av lufttrycket anser över hälften av bilisterna att varningen sker för tidigt och ignorerar den nästa gång.
Det är alltid tråkigt att se en varning om lågt lufttryck i däcken. Att få bilister att betala för det gör det varken mer populärt eller mer effektivt.
Video: http://www.multivu.com/mnr/56623-nira-dynamics-tire-study
Share this article