Aphea.Bio haalt 9 miljoen euro kapitaal op
LOUVAIN-LA-NEUVE, België, June 26, 2017 /PRNewswire/ --
Aphea.Bio mikt op leiderspositie in nieuwe generatie biologische bestrijdingsmiddelen
Aphea.bio een nieuwe spin-off van VIB, UGent en KU Leuven zal op basis van in de natuur voorkomende micro-organismen duurzame oplossingen ontwikkelen om de opbrengst van gewassen te verhogen én ze beter te beschermen tegen bepaalde schimmelziektes.
In totaal haalde Aphea.Bio 7,7 miljoen euro aan kapitaal op, alsook 1,3 miljoen aan onderzoeksmiddelen. De hoofdinvesteerder is V-Bio Ventures, een Europees durfkapitaalfonds voor levenswetenschappen dat nauw samenwerkt met VIB. Het kapitaal werd aangebracht door een breed syndicaat van investeerders V-Bio Ventures, PMV, Agri Investment Fund, VIVES, Qbic II, Gemma Frisius Fonds KU Leuven, Group De Ceuster en VIB zelf.
Dankzij deze succesvolle serie A financiering wil Aphea.Bio een leiderspositie innemen op de snelgroeiende markt van biologische bestrijdingsproducten en biostimulantia. Aphea.Bio wordt geleid door CEO dr. Isabel Vercauteren en CSO dr. Steven Vandenabeele.
Dr. Willem Broekaert , - Managing Partner V-Bio Ventures - : "We zijn bijzonder verheugd dat we een sterk investeerdersconsortium hebben kunnen bouwen om deze innovatieve start-up de nodige financiële armslag te geven. Het consortium van investeerders brengt een uniek Belgisch netwerk met zich mee, en hopen tevens hun respectievelijke banden en wetenschappelijke expertise centra met diverse hoofdrolspelers in de landbouwsector in België verder uit te bouwen."
Prof. Stephan Declerck , - UCL ELI - : "De innovatieve technologie van Aphea.Bio biedt een enorm potentieel om snel nieuwe micro-organismen te identificeren met impact op de opbrengst van gewassen. Ik kijk uit naar een toekomstige samenwerking en de bundeling van expertise met het team van Aphea.Bio."
"Onze participatie in Aphea.bio laat ons toe te investeren in de duurzame landbouw, een industrieel segment dat voor een biologische revolutie staat betreffende de bestrijding van infecties alsook voor het verhogen van de opbrengst. We zijn overtuigd van het groeipotentieel van de onderneming, de wetenschappelijke ervaring van het oprichtersduo en de vraag vanuit de industrie naar nieuwe innovatieve oplossingen. Deze investering zal er tevens toe bijdragen om onze samenwerking tussen verschillende Europese universiteiten te versterken, mede dankzij de kruisbestuiving via de oprichting van spin-offs en via onderzoeksverbanden." stelt Philippe Durieux, CEO of VIVES II - Louvain Technology Fund.
Noot voor de redactie
Over Aphea.bio
Meer informatie vind je binnenkort op http://www.aphea.bio
Over Vives
Het Louvain Technology Fund is een multi-sector technologiefonds dat investeert in de spin-offs van de Université catholique de Louvain (UCL) en start-ups in België en haar buurlanden. Het kapitaal van VIVES II is afkomstig van een dozijn belangrijke Belgische en Europese investeerders zoals het Europese Investeringsfonds (EIF), SFPI-FPIM, Fortis Private Equity Belgium, BPI France (France), ING Belgium, Sofina, AXA Belgium, Belfius, IRD (France), NivelInvest en Sopartec. Het fonds heeft als objectief te investeren in de ontwikkeling van start-ups, namelijk van technologievalidatie tot commercialisatie. Beide fondsen (VIVES I - €15 miljoen en VIVES II - €43 miljoen) worden beheerd door Sopartec, het technologietransfer bedrijf van de UCL. Meer informatie: http://www.vivesfund.com .
Over het Laboratory mycologie UCL ELI - Earth and Life Institute
Het laboratorium voor mycologie combineert fundamenteel onderzoek met toegepast onderzoek, op basis van een uitzonderlijke verzameling van 30 000 levende stammen die meer dan 1 200 generae et en 4 000 species vertegenwoordigen. Deze worden bewaard in de BCCM/MUCL collectie. Het wetenschappelijk onderzoek steunt op twee pijlers: (A) mycology voor agri- en voedingsdoeleinden, waarin de rol van schimmels in productie van voeding wordt onderzocht; en (B) agri- en omgevingsmycology, waarin het onderzoek zich toespitst op 4 thema's: (1) taxonomie, phylogenie en biodiversiteit van of schimmels in hun natuurlijke alsook in een door de mens beïnvloedde omgeving; (2) de studie van de voedingsketen tussen gastheer en pathogeen of tussen symbiont en gastheer op het physiologisch en moleculair niveau; (3) het gebruikt van schimmels als bio-stimulant voor planten, als bio-pesticide tegen biotische als niet biotische stress alsook het biologisch herstel van gecontamineerde bodems; (4) de productie van bio-effectors op basis van schimmels en hun formulatie via een technologie van micro- en nano-encapsulatie. Het laboratorium stelt ongeveer 30 wetenschappers, techniekers en ondersteunend personeel te werk en heft een stevige verankering in EU programma's. Het laboratorium won een 10-tal Europese projecten in de laatste 5 jaar.
More information: [email protected]
WANT YOUR COMPANY'S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?
Newsrooms &
Influencers
Digital Media
Outlets
Journalists
Opted In
Share this article