Λωζάνη, Ελβετία, May 30, 2016 /PRNewswire/ --
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανταγωνίζονται από οικονομικής άποψης ολοένα και πιο αποτελεσματικά τις πιο ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με σημαντική νέα μελέτη του IMD World Competitiveness Center (Ερευνητικό κέντρο για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα).
(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160527/372946-INFO )
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έγκυρης Αξιολόγησης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, οι οικονομίες της Λετονίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως.
Η καθεμιά εξ αυτών έχει ανέλθει έξι θέσεις στην κατάταξη του 2015 - άνοδος που έχει ξεπεραστεί μόνο από την Ιρλανδία και την Ολλανδία - με τη Λετονία να καταλαμβάνει την 37η θέση, τη Σλοβακική Δημοκρατία την 40η και τη Σλοβενία την 43η.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1989 από τη σχολή επιχειρήσεων IMD και θεωρείται ευρέως η εξέχουσα ετήσια αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών.
Στην έκδοση του 2016, το Χονγκ-Κονγκ της Κίνας κατατάσσεται πρώτο, η Ελβετία δεύτερη και οι ΗΠΑ τρίτες, με τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τον Καναδά να συμπληρώνουν τον κατάλογο των δέκα κορυφαίων χωρών.
Ο καθηγητής Arturo Bris, διευθυντής του IMD World Competitiveness Center, δήλωσε: "Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ανατολικοευρωπαϊκών οικονομιών συνολικά είναι ευπρόσδεκτες.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των 20 κορυφαίων χωρών είναι η φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθεσία, οι φυσικές και άυλες υποδομές και οι χωρίς αποκλεισμούς θεσμοί. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν και υιοθετούν πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που καθιστά πιθανή την κατάταξή τους στις κορυφαίες 20 χώρες εντός του εγγύς μέλλοντος".
Η Τσεχική Δημοκρατία, στην 27η θέση, αποτελεί σήμερα την πλέον ανταγωνιστική οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (30η), την Εσθονία (31η) και την Πολωνία (33η).
Για λόγους σύγκρισης, η Γαλλία καταλαμβάνει την 32η θέση, η Ισπανία την 34η και η Ιταλία την 35η.
Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, που βρίσκονται στην 46η και 50η αντίστοιχα, σημείωσαν επίσης πρόοδο το 2015.
Ο καθηγητής Bris δήλωσε: "Η βασική κινητήρια δύναμη της γενικής βελτίωσης στην Ευρώπη είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ο οποίος τώρα ανακάμπτει πραγματικά από την οικονομική κρίση.
Η Ιρλανδία και η Ολλανδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη οικονομία, ενώ η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των χωρών που συνεχίσουν να βελτιώνονται".
Πλήρης ανάλυση της αξιολόγησης του IMD World Competitiveness Center διατίθεται στον δικτυακό τόπο https://worldcompetitiveness.imd.org/Press/ - Για τα διαπιστευτήρια σύνδεσης, επικοινωνήστε με το τμήμα σχέσεων ΜΜΕ της IMD.
Σχετικά με την IMD
Η IMD είναι μια κορυφαία σχολή επιχειρήσεων, η οποία έχει αναγνωριστεί ως ειδική στη διαμόρφωση παγκόσμιων ηγετών μέσω της επιδραστικής εκπαίδευσης διευθυντικών στελεχών που παρέχει.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΜΕ: Aicha Besser, +41-21-618-0507 [email protected]
Share this article